Святкуємо Масляну! Добірка рецептів найсмачніших млинців

Масляна — одне з найвеселіших і найсмачніших свят в році. В 2021 році відзначатиметься весь тиждень до 14 березня.

Ще з давніх часів свято символізувало прихід весни та пробудження природи. Було прийнято робити опудало – велику ляльку з соломи, вдягнену у жіночий одяг. За традицією, наприкінці святкового тижня її спалювали як уособлення зими, прагнучи розбудити весняну природу. Ну і звісно ж, прийнято готувати головну страву Масляної – млинці. Їх смажать як один із основних атрибутів свята, уособлення небесного світила. Млинець, як маленьке сонце, круглий і гарячий. Намастити млинець маслом — значить піднести дар сонцю, задобрити його, щоб тепло прийшло швидше.

Звісно ж, традиція палити опудало поступово розчинилась у часі, але кожна господиня упродовж свята має хоча б раз спекти смачні та запашні млинці, якими вона може пригостити рідних та гостей за святковим столом.

Ми відібрали для вас декілька способів приготування млинців. Обирайте який саме рецепт підходить та доповнюйте найрізноманітнішими начинками. А усі необхідні найсвіжіші інгредієнти можна з легкістю знайти у гіпермаркеті «Велмарт».

 

Класичні млинці (можна подавати з будь-якою начинкою)

200 мл молока

75 мл води

1 яйце

1 ст.л. цукру

100 г борошна

1 ст.л. рослинної олії

щіпка солі

ваніль

Корисна порада: щоб млинці вийшли ніжними, м’якими і смачними, після випікання рясно змащуйте кожен з них вершковим маслом і складайте стопкою.

Млинці на кефірі (оригінальні млинці, по типу американських панкейків)

300 мл кефіру

2 яйця 1 ч.л. розпушувача

300 г борошна

3 ст.л. цукру

1 ст.л. рослинної олії

дрібка солі

Дріжджові млинці (запашні м’які млинці з солоною або солодкою начинкою)

300 мл молока

200 мл води

7 г сухих дріжджів

3 яйця

3 ст.л. цукру

300 г борошна

Корисна порада: дріжджове млинцеве тісто після другого підходу перемішувати не можна — за допомогою ополоника акуратно набирайте невелику кількість тіста і рівномірно розподіляйте його на сковороді. Так млинці вийдуть ніжними, тонкими і мереживними.

Гречані млинці (смакуватимуть із солоним сиром, зеленню та рибою)

250 мл кефіру

1/2 ч.л. соди

250 г гречаного борошна

2 яйця

1 ст.л. цукру

1 ч.л. солі

Прості млинці (зможете приготувати іх, якщо ніколи раніше цього не робили)

1,5 ст. кефіру

0,5 ст. молока

2 яйця

3 ст.л. цукру

1 ч.л. соди

2 ст. борошна

3 ст.л. рослинної олії

Корисна порада: після з’єднання всіх інгредієнтів залиште млинцеве тісто на 30 хвилин «відпочити» — за цей час воно загусне, тому перед випіканням млинців додайте трохи холодного молока або води. Консистенція тіста повинна вийти як у рідкої сметани. Млинці вийдуть тоненькі, з невеликими дірочками, дуже красиві, засмажені і смачні!

Сирні млинці (незвичні млинці, які добре смакуватимуть з пікантним соусом)

2,5 ст борошна

3 ст. молока

5 яєць

300 г тертого сиру

2 ст.л. рослинної олії

3 ст.л. цукру сіль за смаком

Корисна порада: сирні млинці можна оформити незвичайно — якщо ввести в тісто 100 г подрібненого шпинату, вийде не тільки яскраво, але і корисно.

Заварні млинці (святкові млинці, які не залишать байдужими гостей вашого дому)

500 мл молока або сироватки

500 г води

350 г борошна

2 ст.л. цукру

3 яйця

0,5 ч.л. солі

2 ст.л. рослинної олії