Ось і скінчився тиждень смачного свята Масляної та розпочався Великий піст. Великодній піст вважається найголовнішим у році, якого дотримуються православні люди. Це не лише відмова від певної їжі, шкідливих звичок та веселощів, а й час для каяття, роздумів та молитов. Дотримання посту буде дуже корисним також і для фізичного здоров’я.
Приготування запропонованих пісних страв до Великоднього посту не забере багато часу, вони є легкими та, водночас, поживними. Замість традиційних запіканок з картоплею і грибами, каш із зажаркою та вінегрету пропонуємо приготувати незвичні страви з додаванням звичайних овочей, круп та спецій.
Якщо ви дотримуєтесь релігійних традицій, то наша спеціальна добірка рецептів пісних страв саме для вас. А якщо ні – це привід зробити свій раціон більш різноманітним та легким – те, що потрібно для покращення самопочуття навесні.
А де знайти інгредієнти для кулінарних шедеврів ви вже знаєте – гіпермаркет «Велмарт» завжди пропонує широкий асортимент свіжих продуктів.
Перші страви
Лимонно-квасолевий пісний суп
400 г квасолі, 3 цибулини, 3 моркви, 0,5 качана капусти, 5 стебел селери, 1 стебло цибулі-порею, пів лимона, 1 склянка рослинної олії, 3 гілочки м’яти, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 2 л води.
Суп із сушених грибів
жменя сушених грибів, 1 цибулина, 1 морква, 5 середніх картоплин, 1 ст. ложка борошна, олія, сіль за смаком, невеликий пучок зелені — за бажанням.
Пісний суп з нутом і брокколі
Морква (+ коренева селера, в пропорції 2: 1) — 300 г, цибуля-порей — 100 г, картопля — 230 г, брокколі — 160 г, капуста цвітна — 230 г, нут (консервований) — 1 бан., бульйон (овочевий або вода) — 2 л, сіль за смаком, перець чорний — за смаком
Основні страви
Пісні пельмені з сочевицею
Тісто: борошно пшеничне – 270, вода (гаряча) — 0.5 скл., олія — 30 г, сіль за смаком
начинка: сочевиця — 100 г, картопля (варена) — 150 г, цибуля ріпчаста (невелика) — 1 шт, олія (для смаження цибулі) — за смаком, сіль за смаком, паприка солодка (копчена) — 0.5 ч. л.
Сочевицю замочити на 12 годин. Наявність копченої паприки і смаженої цибулі в начинці маскує смак сочевиці для тих, хто вважає що пельмені повинні бути тільки з м’ясом.
Печений гарбуз з грибами та часником
лісові гриби 350 г, морська сіль, гарбуз 600 г, корінь петрушки, часник, оливкова олія, паприка мелена, мускатний горіх тертий
Фарширований перець без м’яса
6 солодких перців, 2-3 морквини, 2-3 цибулини, 2 помідори, 1 баклажан — за смаком, 4 зубчики часнику, 1 склянка рису, 500 мл овочевого бульйону, олія, томатна паста — за смаком, сіль, спеції — за смаком
Салати
Салат із броколі з мигдалем
400 г броколі, 1 яблуко, пів лимона, 1 червона цибулина, 1 зубок часнику, 3 ст. ложки мигдалю, 1 ч. ложка меду, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль за смаком
Ніжний салат з нутом і зеленню
2 чашки заздалегідь приготованого нуту, 2 столові ложки порубаного кропу, 2 зелених перці чилі, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 лимон, 1 ч. ложка суміші чорного перцю і меленого кумину, сіль, цукор
Салат із буряка
300 г буряка, 1 кисле яблуко, 80 г чорносливу, 50 г волоських горіхів, 2 гілочки кропу, 1 ст. ложка оливкової олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком
Десерти
Медово-грушевий пиріг
1 склянка цукру, 1 склянку води, 2 ст. ложки меду, 1 ч ложка соди, 1 ложка лимонної кислоти, 1/4 склянки подрібнених горіхів, 0,5 склянки олії, 1,5-2 склянки борошна, щіпка кориці або коріандру, приблизно 3-4 груші
Бананові брауні з горіхами
2 дуже стиглих банана, 170 г борошна, 2 ст. л. какао, 140 мл соняшникової олії, 140 мл води, 1 ч. л. розрихлювача, 55 г горіхів (бразильських, кеш’ю або мигдалевих)
Шоколадно-манний мус
вода – 600 мл, манка – 4 ст. л., цукор – 6 ст. л., сік половини лимона, плитка гіркого шоколаду